سفسطه چیست؟
شاگردان از استادشان پرسیدند: سفسطه چیست؟
استاد کمی فکر کرد و جواب داد: گوش کنید، مثالی می زنم، دو مرد پیش من می آیند. یکی تمیز و دیگری کثیف من به آن ها پیشنهاد می کنم حمام کنند. شما فکر می کنید، کدام یک این کار را انجام می دهند؟
هر دو شاگرد یک زبان جواب دادند: خوب مسلما کثیفه!
استاد گفت: نه، تمیزه. چون او به حمام کردن عادت کرده و کثیفه قدر آن را نمی داند. پس چه کسی حمام می کند؟ حالا پسرها… می گویند: تمیزه! استاد جواب داد: نه، کثیفه، چون او به حمام احتیاج دارد. و باز پرسید: خوب، پس کدامیک از مهمانان من حمام می کنند؟ یک بار دیگر شاگردها گفتند: کثیفه! استاد گفت: اما نه، البته که هر دو! تمیزه به حمام عادت دارد و کثیفه به حمام احتیاج دارد. خوب بالاخره کی حمام می گیرد؟
بچه ها با سر درگمی جواب دادند: هر دو! استاد این بار توضیح می دهد: نه، هیچ کدام! چون کثیفه به حمام عادت ندارد و تمیزه هم نیازی به حمام کردن ندارد! شاگردان با اعتراض گفتند: بله درسته، ولی ما چطور می توانیم تشخیص دهیم؟ هر بار شما یک چیزی را می گویید و هر دفعه هم درست است. استاد در پاسخ گفت: خوب پس متوجه شدید، این یعنی سفسطه! خاصیت سفسطه بسته به این است که چه چیزی را بخواهی ثابت کنی!
دقیقا همین طوره . پسرخاله با نمکی دارم به نام علی که حرفای جالبی میزد ازوقتی بچه بود . برای تو کوچه بازی نکردن خاله ام بهش میگفت تو دیگه بزرگ شدی وباید مثل بزرگ ها رفتار کنی . وقتی هم که بحثی میان بزرگ تر ها میشد تا او میخواست حرفی بزنه وابراز وجود کنه خاله ام میگفت : وقتی بزرگا حرف میزنن بچه گوش می کنه تا اینکه طاقتش طاق شد و یه بار تو جمع گفت تکلیف منو روشن کن وقتی بخوای کوچیکم وقتی نخوای بزرگ ؟؟
این تو فامیل ما سخن قصار علی شده
درسته البته من این مطلب رو که قبلا شنیده بودم گفته شده بود “منطق چیست”.